Bescherm je domeinnaam tegen cyberaanvallen: tips & tricks

Geplaatst op 08-10-2024 - gewijzigd op 09-10-2024

Hoe een veilige domeinnaamregistratie en beheer bijdraagt aan de bescherming van je merk en website tegen phishing, DNS-aanvallen en domeinkaappraktijken.

Oktober is de maand van de cybersecurity, en dit is het perfecte moment om stil te staan bij de veiligheid van je domeinnaam. Domeinnamen zijn cruciaal voor je online aanwezigheid, en ze vormen vaak een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. Aanvallen als phishing, DNS-aanvallen en domeinkaping kunnen desastreuze gevolgen hebben voor jouw website, je merk en het vertrouwen van jouw klanten. Om deze risico's te beperken, delen we in deze blogpost enkele tips & tricks om je domeinnaam te beschermen tegen cyberaanvallen.

Gebruik sterke en unieke logingegevens

Een van de eenvoudigste, maar meest effectieve maatregelen om je domeinnaam te beveiligen, is het instellen van sterke en unieke logingegevens voor je mijn.internettoday-omgeving. Gebruik een wachtwoordmanager om complexe wachtwoorden te genereren die moeilijk te raden zijn. Daarnaast is het a an te raden om tweefactorauthenticatie (2FA) in te schakelen voor een extra laag beveiliging.

Verleng je domeinnaam tijdig

Een verlopen domeinnaam kan eenvoudig door cybercriminelen worden geregistreerd, wat kan leiden tot domeinkaping. Dit betekent dat je in feite de controle over je eigen domein verliest. Stel automatische verlenging (auto renew) in, zodat je altijd verzekerd bent van een actieve registratie. Zo voorkom je dat je per ongeluk je domein kwijtraakt.

Schakel DNSSEC in voor extra beveiliging

DNSSEC (Domain Name System Security Extensions) is een protocol dat de DNS-informatie van je domeinnaam beveiligt. Zonder DNSSEC kunnen cybercriminelen valse DNS-gegevens versturen, waardoor gebruikers naar frauduleuze websites worden geleid (DNS-spoofing). Door DNSSEC in te schakelen, zorg je ervoor dat de bezoekers van je website altijd naar de juiste locatie worden geleid.

Wil je meer weten over DNSSEC en hoe je het instelt? Lees het artikel in onze Helpdesk.

Beveilig je domeinnaam met registrar lock

Een Registrar Lock voorkomt dat je domeinnaam zonder jouw toestemming kan worden verplaatst of overgedragen naar een andere registrar. Dit is een eenvoudige manier om te voorkomen dat cybercriminelen je domein kapen. Lees onze blogpost over ‘Registrar lock’ met meer informatie over dit krachtige hulpmiddel en hoe je het kunt instellen.

Houd je contactgegevens actueel

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de contactgegevens die je hebt opgegeven bij de registratie van je domeinnaam altijd up-to-date zijn. Cybercriminelen kunnen misbruik maken van verouderde contactgegevens om de controle over je domein te verkrijgen. Zorg er dus voor dat zowel je e-mail als telefoonnummer actueel en correct zijn.

Monitor en bewaak je domeinnaam

Blijf proactief door regelmatig te monitoren of er verdachte activiteiten rondom je domein plaatsvinden. Door actief toezicht te houden, kun je snel reageren op mogelijke dreigingen.

Het beschermen van je domeinnaam is een belanrijk onderdeel van je cybersecuritystrategie. Door deze eenvoudige maar effectieve maatregelen te nemen, kun je de kans op aanvallen aanzienlijk verkleinen en ervoor zorgen dat je website en bedrijfsidentiteit veilig blijven. In een tijd waarin cyberaanvallen steeds vaker voorkomen, is het van belang om je domeinnaam goed te beveiligen.

Wil je meer weten over hoe je je domein kunt beschermen of heb je hulp nodig bij de implementatie van beveiligingsmaatregelen zoals DNSSEC of Registrar Lock? Neem dan contact met ons op, en ons team van experts helpt je graag verder.

Neem contact met ons op!

Blijf alert en zorg ervoor dat jouw online aanwezigheid beschermd is tijdens deze maand van de cybersecurity!