IPv6; De toekomst van internetverbindingen

Geplaatst op 18-07-2024 - gewijzigd op 31-07-2024

De technologie achter het internet, zoals we dat gebruiken, blijft zich in razend tempo ontwikkelen. Een van de meest belangrijke updates van de laatste jaren is de overstap naar IPv6. Deze nieuwste versie van het Internet Protocol is ontworpen om de beperkingen van het vorige protocol (IPv4) op te lossen. IPv6 biedt tal van voordelen op het gebied van prestaties en beveiliging.

In deze blogpost bespreken we IPv6, vertellen we wat het precies is en waarom het zo belangrijk is voor zowel individuen als bedrijven. Daarnaast leggen we kort uit hoe je het kunt instellen. Of je nu je thuisnetwerk wilt verbeteren of je bedrijf naar een hoger niveau wilt tillen, het begrijpen en implementeren van IPv6 is een belangrijke stap. Lees verder om te leren hoe je optimaal gebruik kunt maken van deze nieuwe internetstandaard.

Wat is IPv6?

IPv6, oftewel Internet Protocol versie 6, is de nieuwste versie van het Internet Protocol (IP). Dit protocol wordt gebruikt om apparaten zoals computers, smartphones en andere gadgets met het internet te verbinden. Het belangrijkste verschil tussen IPv4 en IPv6 is het aantal beschikbare IP-adressen. IPv4 gebruikt 32-bits adressen, wat neerkomt op ongeveer 4,3 miljard unieke adressen. Dat lijkt veel, maar met de groei van internet en apparaten raken deze adressen snel op. IPv6 lost dit probleem op door 128-bits adressen te gebruiken, wat neerkomt op een bijna oneindig aantal unieke adressen.

Waarom IPv6 gebruiken?

  1. Uitputting van IPv4-adressen
    Door de enorme groei van het gebruik van het internet in de laatste decennia zijn de beschikbare IPv4-adressen bijna op. De ontwikkeling van IPv6 is dus een noodzakelijke stap omdat dit nieuwste protocol een veel groter aantal adressen biedt.
  2. Betere netwerkprestaties
    IPv6 is een upgrade ten opzichte van IPv4. Dit komt tot uiting in het efficiënter werken. Zo ondersteunt IPv6 automatische configuratie. Het komt erop neer dat apparaten zichzelf kunnen instellen zodra ze verbinding maken met een IPv6-netwerk. Dit maakt het eenvoudiger om nieuwe apparaten aan je netwerk toe te voegen zonder handmatige instellingen.
  3. Verbeterde beveiliging
    IPsec (Internet Protocol Security) is een van de ingebouwde beveiligingsfunctie van IPv6. IPsec wordt gebruikt om communicatie via IP-netwerken te beveiligen. Ook het feit dat IPv6 een adresbereik heeft van 128-bits zorgt voor een verbeterde beveiliging. Door dit grotere bereik wordt het voor aanvallers (nog) moeilijker om netwerken te scannen en kwetsbare apparaten te vinden.

Hoe stel je IPv6 in?

  1. Ondersteuning door je internetprovider?Voordat je IPv6 kunt inschakelen, moet je controleren of je internetprovider (ISP) IPv6 ondersteunt. Dit kun je doen door contact op te nemen met je ISP of door hun website te raadplegen. Daarnaast kun je jouw verbinding zelf ook testen via Internet.nl via de optie ‘Test je verbinding’.

    Veel moderne ISPs bieden al ondersteuning voor IPv6, maar het is altijd goed om dit te verifiëren.
  2. IPv6 inschakelen op je netwerkkaartAls je ISP IPv6 ondersteunt, moet je IPv6 inschakelen op je netwerkapparaten. Hier is een kort overzicht van hoe je dit kunt doen op Windows en macOS:

    Voor Windows
    • Open het Configuratiescherm en ga naar Netwerk en internet > Netwerkcentrum.
    • Klik op Adapterinstellingen wijzigen.
    • Klik met de rechtermuisknop op je netwerkverbinding en selecteer Eigenschappen.
    • Vink het vakje Internet Protocol versie 6 (TCP/IPv6) aan en klik op OK.
    Voor macOS
    • Open Systeemvoorkeuren en ga naar Netwerk.
    • Selecteer je actieve netwerkverbinding en klik op Geavanceerd.
    • Ga naar het tabblad TCP/IP en zorg ervoor dat Configureer IPv6 is ingesteld op Automatisch.
  3. AAAA records voor websites
    Als je een website beheert en wilt dat deze toegankelijk is via IPv6, moet je AAAA-records toevoegen aan je DNS-instellingen. De DNS kan beheert worden via Managed DNS of via je controle paneel, afhankelijk van welke instelling je gebruikt in de mijn.internettoday.nl omgeving. Als je Managed DNS gebruikt neem je de volgende stappen:
    • Log in op je DNS-beheerpaneel: mijn.internettoday.nl.
    • Navigeer naar de DNS-instellingen voor je domein.
    • Voeg een nieuw record toe en selecteer AAAA als het type record.
    • Voer het IPv6-adres in dat je wilt koppelen aan je domein.
    • Sla de wijzigingen op.

    Als je geen Managed DNS service gebruikt, is de kans groot dat je onze nameservers gebruikt en dat de DNS beheert wordt via het controle paneel. In dat geval kan je de AAAA records daar vinden. Op de meeste van onze servers worden de AAAA records automatisch toegevoegd.

IPv6 is de toekomst van internetverbindingen. Je verbindingen worden efficiënter, veiliger en betrouwbaarder. Het instellen van IPv6 is een slimme stap om voorbereid te zijn op de groeiende vraag naar internetgebruik en de toenemende hoeveelheid apparaten die met het internet verbonden zijn.

Heb je een vraag over IPv6? Neem dan contact op met een van onze customer service medewerkers.

Neem contact met ons op