Verhoog de beveiliging van je WordPress website met security.txt

Geplaatst op 23-08-2024 - gewijzigd op 23-08-2024

Tegenwoordig is het beveiligen van je website belangrijker dan ooit. Als website-eigenaar en beheerder van een WordPress-website heb je waarschijnlijk de nodige maatregelen als het gaat om beveiliging getroffen. Zo heb je wellicht beveiligingsplugins geïnstalleerd en werk je regelmatig je website bij. Een minder bekende, maar zeer nuttige aanvulling op deze beveiligingsmaatregelen is de WordPress plugin security.txt. In deze blogpost leggen we uit wat security.txt precies is, waarom je het zou moeten gebruiken, en hoe je het eenvoudig kunt implementeren op je WordPress-site.

Eerst even terug naar de basis. Wat is security.txt precies? Security.txt is een open standaard (RFC 9116) die ethische hackers en IT-beveiligingsspecialisten in staat stelt om contact met je op te nemen wanneer ze een kwetsbaarheid op je website hebben gevonden. Het principe is eenvoudig en doeltreffend: contactinformatie wordt in een .txt-bestand geplaatst en op een vaste locatie in de mappenstructuur van je website gezet, namelijk in de .well-known map. Hierdoor kunnen onderzoekers snel en gemakkelijk contact met je opnemen als ze iets verdachts op je site vinden.

De security.txt plugin helpt je bij het aanmaken en plaatsen van dit bestand, zonder dat je enige kennis van de open standaard nodig hebt. Dit maakt je gemakkelijk toegankelijk voor IT-beveiligingsspecialisten als er iets mis is met je website.

Waarom zou je security.txt gebruiken?

  • Eenvoudige communicatie
    IT-beveiligingsspecialisten kunnen snel en gemakkelijk contact met je opnemen als ze een kwetsbaarheid ontdekken. Dit stelt je in staat om potentiële problemen op te lossen voordat ze ernstige schade kunnen aanrichten.
  • Vertrouwen opbouwen
    Door een security.txt-bestand te implementeren, toon je aan dat je proactief bent in het beveiligen van je website en dat je de veiligheid van je gebruikers serieus neemt. Dit kan het vertrouwen van je bezoekers vergroten.
  • Snellere respons
    Wanneer een kwetsbaarheid wordt ontdekt, kan elke minuut tellen. Met duidelijke instructies in je security.txt-bestand kunnen IT-beveiligingsspecialisten je direct benaderen, waardoor je snel kunt handelen.

Hoe implementeer je security.txt?

Het implementeren van security.txt op je WordPress-site is eenvoudig door gebruik te maken van de speciale plugin en kan in slechts een paar stappen worden gedaan:

  1. Installeer de plugin
    Ga naar het WordPress-dashboard en zoek in de plugin-directory naar de security.txt plugin. Installeer en activeer de plugin.
  2. Configureer de plugin
    Na de installatie vind je de plugin-instellingen in het dashboard. Hier kun je je contactgegevens invoeren, zoals een e-mailadres voor beveiligingsmeldingen, een PGP-sleutel (voor versleutelde communicatie), en een link naar je beleid voor 'responsible disclosure'.
  3. Opslaan en controleren
    Nadat je alle benodigde informatie hebt ingevoerd, sla je de instellingen op. Test vervolgens of het security.txt-bestand correct toegankelijk is door te navigeren naar jouwdomein.nl/.well-known/security.txt.

Note: De meeste grote organisaties en overheden werken tegenwoordig met zogenoemde Coordinated Vulnerability Disclosure (CVD), ook wel responsible disclosure genoemd. Coordinated Vulnerability Disclosure (CVD) of responsible disclosure is het op een verantwoorde wijze en in gezamenlijkheid tussen melder en organisatie openbaar maken van ICT-kwetsbaarheden. Wil je meer weten over een responsible disclosure? Ga dan naar Veiliginternetten.nl.

De security.txt plugin is een eenvoudige maar effectieve manier om je WordPress-website beter te beveiligen. Door IT-beveiligingsspecialisten een duidelijke manier te bieden om contact op te nemen, kun je potentiële problemen sneller aanpakken en de veiligheid van je website vergroten. Neem vandaag nog de stap om security.txt te implementeren en zorg ervoor dat je website klaar is om snel te reageren op beveiligingsproblemen.

Neem contact met ons op