Wat is ransomware?
Geplaatst op 06-06-2023 - gewijzigd op 12-06-2023Je opent je computer of telefoon, maar het lijkt erop dat deze is geblokkeerd. Er verschijnt een melding op het beeldscherm waarin er wordt gemeld dat er pas toegang wordt gegeven na betaling van losgeld (ransom). Helaas ben je dan slachtoffer geworden van een ransomware aanval. In deze blog lees je wat ransomware is, wat het precies doet en hoe je jezelf er tegen kunt beschermen.
Wat is Ransomware?
Ransomware wordt in het Nederlands vertaald naar gijzelsoftware. Oftewel, malware die alle bestanden op je apparaat blokkeert. Om weer bij je bestanden te komenm, proberen de criminelen jou of jouw organisatie een losgeldbedrag te laten betalen om vervolgens weer toegang te kunnen krijgen tot de versleutelde bestanden. Tegenwoordig wordt dit losgeld gevraagd in een vorm van een cryptocurrency zoals Bitcoin.
De gevolgen van een ransomware aanval kunnen erg schadelijk zijn. Zo kunnen er bijvoorbeeld geen bestellingen worden geplaatst in je webshop, het ticketsysteem voor klanten ligt plat of er kunnen geen facturen worden betaald. Naast deze schade loop je ook de kans op reputatieschade, criminelen kunnen gevoelige documenten publiceren die niet voor de buitenwereld bestemd zijn.
Werking van Ransomware
Ransomware is kwaadaardige malware die bestanden op jouw computer of telefoon versleutelt. Criminelen eisen losgeld in ruil voor de decoderingssleutel. De malware verspreidt zich meestal via kwaadaardige e-mails, gevaarlijke websites of zelfs door advertenties op websites. Het vervelende van ransomware is dat zodra de ransomware jouw systemen binnendringt, er eigenlijk niks meer tegen te doen is. Als je het losgeld niet betaalt, kunnen je bestanden voor altijd verloren gaan.
Wat kun je doen om ransomware te voorkomen?
Helaas bestaat er geen wondermiddel tegen ransomware-aanvallen. Ransomware is namelijk een van de vele vormen van kwaadaardige malware die computersystemen verstoort. Daarom zijn de maatregelen vergelijkbaar met de maatregelen die je kunt nemen tegen andere malware:
- Houd besturingssystemen en andere programma's up-to-date. Dit verkleint de kans op besmetting aanzienlijk.
- Maak gebruik van 2 factor authenticatie.
- Open geen e-mails of linkjes van onbekende afzenders.
- Open geen e-mails van bekenden met linkjes of bijlages die je eigenlijk niet verwacht.
- Maak gebruik van een sterk wachtwoord. Gebruik bijvoorbeeld minimaal 12 tekens.
- Maak regelmatig back-ups van je bestanden.
Hoe beschermen wij onze klanten tegen ransomware aanvallen?
Gelukkig beschermen wij onze klanten tegen ransomware-aanvallen. Bij veel van onze webhosting pakketten zit onze malware/virusscanner standaard inbegrepen. Onze malware en virusscanner controleert je pakket op kwaadaardige codes. Dit zorgt ervoor dat jouw website veilig blijft.
Zodra er een site wordt gehackt, treden wij hier hard tegen op. We kijken waar het probleem precies zit, door bijvoorbeeld te kijken of er bestanden zijn die niet kloppen. Ook zorgen wij dat onze klanten altijd de nieuwste versie hebben en niet een aantal updates achterlopen.
Naast het oplossen van de ransomware geven wij onze klanten aanwijzingen om ransomware te voorkomen. We vertellen onze klanten welke plug-in het beste is om ransomware-aanvallen tegen te gaan voor hun WordPress website. Op deze manier zorgen we ervoor dat onze klanten voldoende beschermt zijn tegen ransomware-aanvallen.
Vragen over onze bescherming tegen ransomware?
Neem dan contact met ons op via ons mailadres support@internettoday.nl of het telefoonnummer 088-7507000. Je kunt je vragen ook stellen via onze chatfunctionaliteit.