Website veiligheid: praktische tips om malware en hackers buiten te houden

Geplaatst op 13-06-2024 - gewijzigd op 31-07-2024

In een tijdperk waar cyberdreigingen aan de orde van de dag zijn, is het cruciaal dat jouw website goed beveiligd is. Bij InternetToday weten we hoe belangrijk het is om je digitale omgeving te beschermen tegen malware en hackers. Daarom hebben we deze blog samengesteld voor website-eigenaren om praktische en effectieve beveiligingsmaatregelen te implementeren. Lees verder voor waardevolle tips die je helpen je website veilig te houden.

Houd Je Software Up-to-Date

Het regelmatig updaten van je website software, inclusief het CMS (Content Management Systeem), plugins en thema's, is essentieel. Verouderde software is een van de meest voorkomende ingangen voor hackers. Zorg ervoor dat je altijd de nieuwste versies installeert om beveiligingslekken te dichten.

Gebruik sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie

Sterke wachtwoorden zijn een eerste verdedigingslinie tegen ongeautoriseerde toegang. Gebruik combinaties van letters, cijfers en symbolen, en vermijd gemakkelijk te raden wachtwoorden. Overweeg ook tweefactorauthenticatie (2FA) om een extra beveiligingslaag toe te voegen. Dit maakt het voor hackers veel moeilijker om toegang te krijgen, zelfs als ze je wachtwoord hebben. 

Installeer een Firewall

Een web applicatie firewall kan helpen om verdachte activiteiten te blokkeren voordat ze je website bereiken. Een firewall filtert en monitort inkomend verkeer en blokkeert potentiële bedreigingen, zoals cross-site scripting (XSS) aanvallen. Dit is een effectieve manier om je website te beschermen tegen veelvoorkomende aanvallen.

Maak regelmatig back-ups

Het regelmatig maken van back-ups van je website is een cruciale stap in je beveiligingsstrategie. Mocht je website toch gehackt worden, dan kun je snel herstellen naar een vorige, schone versie. Zorg ervoor dat je back-ups opslaat op een veilige, externe locatie en test ze regelmatig om er zeker van te zijn dat ze werken. Bij InternetToday met Webhostingpaketten kan je Backups herstellen, Backups maken, Automatische dagelijkse backups, 60 dagen backup geschiedenis.

Back-ups laten regelen door InternetToday

Back-up Disaster Recovery TestsBack-ups maken is één ding, maar zeker weten of deze ook gebruikt kunnen worden in het geval van calamiteiten is een ander verhaal. Met de Disaster Recovery Test van InternetToday weet je waar je aan toe bent. Wij testen je back-up periodiek waardoor je zekerheid krijgt over de duur van het terugzetten van de back-up en over de kwaliteit. ErvaringInternetToday heeft ruime ervaring met tientallen back-upproducten waarbij we restoretesten uitvoeren op databases zoals MySQL, MongoDB en MSSQL, maar ook controles op bestandsback-ups.Kom niet voor verrassingen te staan bij een echte disaster recovery en laat je back-ups grondig en voortdurend testen door InternetToday. Wil je de mogelijkheden bespreken met onze sales manager? Plan een gesprek

Beperk toegangsrechten

Geef alleen toegang tot je website aan personen die het echt nodig hebben, en beperk hun rechten tot wat strikt noodzakelijk is. Hoe minder mensen administratieve toegang hebben, hoe kleiner de kans op menselijke fouten of kwaadwillende activiteiten.

Gebruik HTTPS

Zorg ervoor dat je website via HTTPS wordt geladen. Dit versleutelt de gegevens die tussen je website en de bezoekers worden uitgewisseld, waardoor het voor hackers moeilijker wordt om informatie te onderscheppen. HTTPS wordt ook steeds meer gezien als een standaard voor betrouwbare websites. 

Monitor je website continu

Het continu monitoren van je website kan helpen om verdachte activiteiten vroegtijdig te detecteren. Gebruik tools en diensten die je waarschuwen bij ongebruikelijke activiteiten of potentiële bedreigingen. Dit stelt je in staat om snel in te grijpen en schade te beperken.

Educatie en bewustzijn

Zorg ervoor dat iedereen die toegang heeft tot je website zich bewust is van de veiligheidsrisico's en weet hoe ze deze kunnen minimaliseren. Regelmatige training en updates over de nieuwste beveiligingspraktijken kunnen helpen om je team alert en geïnformeerd te houden.

Blijf veilig en proactief

Bij InternetToday begrijpen we dat websitebeveiliging een doorlopend proces is. Door de juiste maatregelen te implementeren en waakzaam te blijven, kun je je website effectief beschermen tegen malware en hackers. We raden aan om de bovenstaande tips in je beveiligingsstrategie op te nemen en voortdurend te evalueren en verbeteren. Voor meer informatie of hulp bij het beveiligen van je website, staan wij altijd klaar om je te ondersteunen.

Blijf proactief en bescherm je digitale assets – jouw veiligheid is onze prioriteit.