DNS records; wat moet je weten?

Geplaatst op 09-05-2023 - gewijzigd op 09-05-2023

Als website-eigenaar of e-mailbeheerder heb je ongetwijfeld je DNS-records bekeken. Sommige van deze records zullen voor zich spreken. Andere records vereisen wat uitleg om goed te begrijpen wat die records nou eigenlijk regelen. In deze blogpost vertellen we je alles wat je moet weten over een aantal belangrijke DNS-records.

Wat is DNS precies?

Eerst even terug; wat is DNS precies? DNS staat voor Domain Name System en is een systeem dat domeinnamen omzet in IP-adressen. Op deze manier kun jij een website of andere online tool bereiken zonder dat je iedere keer een IP-adres hoeft te gebruiken. Zo kun je gewoon internettoday.nl invoeren in plaats van bijvoorbeeld 123.456.78.90 in je browserbalk.

Wanneer je een domeinnaam invoert in je browserbalk, stuurt jouw computer een DNS-query naar een DNS-server om het IP-adres van de website die je wilt bezoeken te achterhalen. De DNS-server zoekt vervolgens het IP-adres op in zijn database en stuurt deze terug naar jouw computer. Vervolgens wordt er verbinding gemaakt met de server van de website die je wilt bezoeken host. En dat allemaal in nog minder dan een seconde.

Het gedeelte binnen de DNS dat verantwoordelijk is voor het beheer van een bepaald domein is de DNS-zone. Elke zone bevat informatie over de DNS-records voor het domein, zoals de IP-adressen van de servers die verantwoordelijk zijn voor het hosten van de website en de e-mailserver van het domein.

DNS-records

Je kunt je voorstellen dat het correct gebruiken van DNS-records van cruciaal belang is om bezoekers van en naar jouw website te leiden. We bespreken hieronder een aantal belangrijke aspecten van DNS-records die je moet kennen:

  • A-records
    Een A-record (Address record) wordt gebruikt om een domeinnaam te koppelen aan een IP-adres. Dit record vertelt de DNS-server welk IP-adres moet worden gebruikt om de website van jouw domein te vinden.
  • AAAA-records
    Een AAAA-record is eigenlijk een zelfde soort record als een A-record. Een AAAA-record wordt echter gebruikt om een domeinnaam te koppelen aan een IPv6-adres. IPv6 is de opvolger van IPv4 en maakt gebruik van een 128-bits adresnotatiesysteem in plaats van het 32-bits systeem dat wordt gebruikt in IPv4.
  • MX-records
    Een MX-record (Mail Exchanger record) wordt gebruikt om de e-mailserver van een domein te vinden. Dit record vertelt de DNS-server welke server verantwoordelijk is voor het afhandelen van inkomende e-mails voor een bepaald domein.
  • CNAME-records
    Een CNAME-record (Canonical Name record) wordt gebruikt om een alias of verwijzing naar een ander domein te maken. Dit record kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een subdomein te koppelen aan een ander domein.
  • TXT-records
    Een TXT-record (Text record) kan verschillende soorten informatie bevatten, zoals SPF-records (Sender Policy Framework) voor e-mailauthenticatie of DKIM-records (DomainKeys Identified Mail) voor digitale handtekeningen.
  • SRV-records
    Een SRV-record (Service record) wordt gebruikt om een specifieke dienst binnen een domein te vinden, zoals een SIP-telefoonservice of een LDAP-dienst.
  • NS-records
    Een NS-record (Nameserver record) wordt gebruikt om autoritatieve nameservers voor een specifiek domein op te geven.
  • CAA-records
    Een CAA-record (Certificate Authority Authorization record) wordt gebruikt om aan te geven welke certificeringsinstantie een SSL-certificaat voor een bepaald domein heeft uitgegeven. Het is een extra controlemiddel.
  • SHHFP-records
    Een SSHFP-record (SSH Fingerprint Record record) wordt gebruikt om de vingerafdrukken van SSH-sleutels voor een bepaald domein te publiceren en bieden daarmee een extra beveiligingslaag.
  • TLSA-record
    Een TLSA-record (Transport Layer Security Authentication record) wordt gebruikt om een domeinnaam te koppelen aan een zogenaamde public key. Deze key wordt uitgegeven door de certificeringsinstantie.
  • DNSSEC
    DNSSEC (Domain Name System Security Extensions) is een set beveiligingsuitbreidingen voor het DNS-protocol. DNSSEC gebruikt digitale handtekeningen om te verifiëren dat DNS-records authentiek zijn en niet zijn gewijzigd door kwaadwillende derden.

Door deze DNS-records correct te configureren en te beheren, kunt u ervoor zorgen dat uw website en e-mailverkeer correct worden gerouteerd en dat uw domein beschermd is tegen kwaadwillende aanvallen. Het is belangrijk om de DNS-records regelmatig te controleren en bij te werken om ervoor te zorgen dat ze up-to-date en juist zijn.


Jouw DNS-records beheren

Binnen enkele klikken kun jij via jouw mijn.internettoday omgeving de DNS-records van jouw domein(en) beheren. Je neemt de volgende stappen:

  1. Je logt in via mijn.internettoday.nl.
  2. In het menu aan de linkerkant kies je voor 'Domeinen'.
  3. In het overzicht van jouw domeinen klik je op het tandwiel icoon achter het domein waarvan je de DNS-records wilt beheren.
  4. Je krijgt nu een blok te zien om je domein te configureren; in dit blok klik je op 'Toon uitgebreide instellingen'.
  5. Kies vervolgens bij 'Nameserver group' voor de optie 'Managed DNS service'.
  6. Vervolgens kun je de actie kiezen die je wilt toepassen op het domein. In dit geval: 'Records beheren'.
  7. Nu verschijnt een overzicht waar je een record kunt aanpassen en kunt toevoegen.
  8. Als je de aanpassingen hebt doorgevoerd, klik je op 'OPSLAAN'.

Heb je hulp nodig bij het beheren van je DNS-records of heb je een vraag over een van de te beheren record? Neem dan contact op met een van onze customer service medewerkers.

Ik heb een vraag over mijn DNS-records