Safety first; elf tips & tricks om je e-mail veilig te houden!
Geplaatst op 26-06-2023 - gewijzigd op 26-06-2023E-mail. Veel mensen vinden het eigenlijk maar een overrated medium, maar toch vormt het de kern van onze digitale communicatie. We versturen tientallen, zoniet honderden e-mailberichten per dag! Van persoonlijke berichten en zakelijke berichten tot aan e-mailnieuwsbrieven. En van kattebelletjes tot aan e-mails met zeer essentiële en waardevolle informatie. Het is dus van cruciaal belang om je e-mailaccount(s) veilig in te stellen en te beschermen tegen gevaren van buitenaf. Als domein- en hostingprovider zien wij als geen ander het belang van het veilig instellen van je e-mailaccounts.
In deze blogpost nemen we elf tips en tricks met je door om je e-mail veilig in te stellen.
Houd je e-mail veilig!
Voordat we de elf tips en tricks doornemen, even terug. Waarom is het eigenlijk zo belangrijk om je e-mail veilig in te stellen en te houden? Zoals we hierboven al gezien hebben, bevatten jouw e-mailberichten vaak persoonlijke, gevoelige of waardevolle informatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan persoonlijke communicatie, financiële gegevens, inloggegevens of persoonlijke gegevens. Als iets of iemand van buitenaf toegang krijgt tot jouw e-mail kan dit kwalijke gevolgen hebben. De voorbeelden hierbij zijn eindeloos: identiteitsfraude, financiële fraude, etc.
Ook kan een gehackt e-mailaccount worden misbruikt om spam te verzenden naar jouw contactenlijst. Dit kan gevolgen hebben voor jouw reputatie en betrouwbaarheid, maar ook dat van het bedrijf waar je werkt. Het veilig instellen van je e-mailaccount is dus essentieel om jezelf, je gegevens en je relaties te beschermen.
Elf tips & tricks om je e-mail veilig in te stellen
1. Kies een sterk wachtwoord
Een veilig e-mailaccount begint natuurlijk bij het kiezen en gebruiken van een sterk wachtwoord. Er zijn talloze tips om een sterk wachtwoord te genereren. Een van die tips is om een combinatie van HOOFDLETTERS, kleine letters, cijfers en speciale tekens te gebruiken. Ga voor iets unieks en moeilijk te raden, maar toch gemakkelijk te onthouden. Denk bijvoorbeeld aan een zin of combinatie van woorden die voor jou misschien heel logisch zijn maar voor een ander minder voor de hand liggend zijn. Welkom123, 123456 of wachtwoord, kunnen echt niet meer!
2. "Weer wachtwoord wijzigen?"
Ook al maak je gebruik van een sterk wachtwoord dan nog is het aan te bevelen om deze met regelmaat te wijzigen. Je kunt bijvoorbeeld een agenda-item aanmaken zodat je maandelijks (of om de paar maanden) herinnerd wordt om je wachtwoord te wijzigen. Zo verklein je de kans dat je wachtwoord in verkeerde handen valt.
3. Schakel tweefactorauthenticatie in
Een must have als het gaat om beveiliging is het inschakelen van tweefactorauthenticatie (2FA). En dan niet alleen voor je e-mail. Je kunt voor steeds meer platforms 2FA inschakelen. En ook voor e-mail wordt 2FA steeds meer gemeengoed. Zo kun je je Microsoft account beveiligen door verificatie in 2 stappen te gebruiken. Bij deze methode ontvang je een code op je mobiele telefoon of een authenticatie-app nadat je je wachtwoord hebt ingevoerd. Hiermee zorg je voor een extra beveiligingslaag.
4. Alleen bepaalde apparaten
In het verlengde van de 2FA methode, ligt deze tip. Het komt erop neer dat je alleen op bepaalde (door jouw vertrouwde) apparaten en netwerken toegang kunt krijgen tot je e-mailaccount. Als de 2FA methode beschikbaar is voor jouw e-mailprogramma dan hoef je deze waarschijnlijk alleen te gebruiken om deze toegang tot het vertrouwde apparaat te verlenen.
5. Blijf up-to-date
Houd jouw e-mailsoftware, de app waar je je e-mail op leest of het besturingssysteem dat je gebruikt up-to-date om te voorkomen dat hackers kwetsbaarheden in die software gebruiken om je te hacken. Installeer regelmatig software-updates en beveiligingspatches om ervoor te zorgen dat je e-mailsoftware weer veilig is en blijft.
6. Anti-virus & anti-malware
Anti-virus en anti-mailprogramma’s zijn natuurlijk onmisbaar als we het hebben over de bescherming van je e-mail. Je beschermt met deze programma’s namelijk je computer of je hostingpakket tegen virussen en andere kwaadaardige software. Daarmee beveilig je natuurlijk ook je e-mailprogramma.
7. Spamfilter tegen spam
Maak gebruik van een spamfilter. Spam wordt vaak gebruikt voor commerciële doeleinden, waarbij adverteerders producten of diensten willen promoten. Het kan ook worden gebruikt voor frauduleuze activiteiten, zoals phishing, waarbij oplichters proberen persoonlijke informatie, zoals inloggegevens of creditcardgegevens, te verkrijgen door zich voor te doen als een legitieme entiteit. Daarom is het handig om gebruik te maken van een onze spamfilter, wij gebruiken hiervoor SpamExperts. Op deze manier blijft jouw e-mailbox veilig en schoon.
8. E-mail over SSL
Bij het maken van verbinding met je e-mailprovider is het belangrijk dat je dit doet met een beveiligde verbinding. Je kunt een dergelijke beveiligde verbinding realiseren met een SSL-certificaat. Met zo’n certificaat waarborg je de privacy, gegevensbescherming, vertrouwelijkheid en integriteit van je e-mailcommunicatie. Daarnaast zorg je er ook voor dat de risico’s op bijvoorbeeld gegevensdiefstal tot een minimum beperkt worden.
En dan nog dit..
9. Wees voorzichtig met het openen van e-mails en bijlagen van onbekende afzenders.
10. Maak regelmatig een back-up van je e-mails en gegevens.
11. Vermijd het gebruik van openbare Wi-Fi om toegang te krijgen tot je e-mailaccount.
Het veilig instellen en houden van je e-mailaccount hoeft niet heel veel tijd te kosten, maar het kan je wel heel veel tijd besparen. Onthoud: safety first!